Денот на UA во Македонија ќе биде одбележан на 26ти Март во Нетавил со неколку сесии, презентации и дискусија за што претставува Universal Acceptance (UA), истражување во однос на МК домените, имплементација на кириличните домени во Македонија и техничка презентација за Universal Acceptance (UA). На крајот ќе следува коктел за запознавање, вмрежување и дискусија на присутните. 

Настанот е бесплатен, но задолжителна е регистрација: https://forms.gle/QpchxbZCrrKDziUZ6

Во текот на настанот ќе има квиз, каде што ќе бидат доделени за 1во место Хостинг пакет, додека пак за второ и трето .мк домен во рок од една година.

Агенда:
13:00 – 13:20 – Регистрација на настанот
13:20 – 13:30 – Отварање и вовед за IGF / UA – Марко Палоски – ИГФ МКД
13:30 – 14:00 – Што претставува UA? – Ангела Јанкоска – ИГФ МКД
14:00 – 14:15 - Презентација на истражување за .mk домени во 2023
14:15 – 14:45 – UA имплементација во Македонија на кирилични домени – Сашо Димитријоски - ICANN
14:45 – 15:10 – Статистика и побарувачка на кирилични домени – Билјана Шијаковска - МКхост
15:10 – 15:40 – UA Техничка презентација – Владислав Бидиков - ФИНКИ
15:40 – 17:00 – Коктел

ЗА ДЕНОТ НА UNIVERSAL ACCEPTANCE (UA)

Денот на Universal Acceptance (UA), кој ќе се одржи на 26 март 2024 година. Воден од волонтерската Universal Acceptance Steering Group (UASG) и ICANN, Денот на UA ќе биде можност да се соберат локалните, регионалните и глобалните заедници и организации ширум светот и да ја покренат свеста за UA и да го поттикнат усвојувањето на UA со клучните чинители.
Денот на UA ќе се состои од сесии за подигање на свеста и технички обуки за UA, организирани од UASG, вклучувајќи ги нејзините амбасадори на UA и локалните иницијативи на UA, ICANN и заинтересираните глобални партнери и организации. Сесиите ќе имаат за цел да ги ангажираат и мобилизираат врвните технички и јазични заедници, компаниите, владите и заинтересираните страни во индустријата за системот за имиња на домени (DNS) за подобро да ги разберат придобивките од UA и како да ги направат своите сопствени системи подготвени за UA.

ЗА UNIVERSAL ACCEPTANCE (UA)

UA е технички услов што гарантира дека сите валидни имиња на домени и адреси на е-пошта можат да се користат од сите апликации, уреди и системи што се овозможени на Интернет. Додека DNS се промени во последниве години, проверките што ги користат многу софтверски апликации за валидација на имиња на домени и адреси на е-пошта остануваат застарени. Многу системи не препознаваат или соодветно обработуваат нови имиња на домени. Овие имиња на домени вклучуваат нови генерички домени од највисоко ниво (на пр., .photography), Интернационализирани имиња на домени (на пр, एमईआईटीवाई.सरकार.भारत/, 红 螺寺.网址, مرص.صحة , стопкоронавирус.рф), и кодот на државата топ- домени на ниво (на пр.,.ไทย). Покрај тоа, не сите онлајн портали се подготвуваат за отворање на корисничка сметкa со поврзана е-адреса. Затоа свесноста и поддршката за UA е од клучно значење за вистински глобален, повеќејазичен Интернет.

ПРЕДНОСТИ НА УA

Сегашната популација на Интернет е составена од повеќе од 5 милијарди активни корисници, а најмалку уште една милијарда се очекува да се појават онлајн до 2024 година. Постигнувањето UA за сите валидни имиња на домени и адреси на е-пошта е од клучно значење за да се овозможи избор на потрошувачите онлајн и да се постигне дигитална инклузивност за сите овие корисници. 

Понатаму, постојат важни економски и социјални придобивки од поддршката на повеќејазичните корисници на Интернет во нивната способност да пристапат и да се поврзат со е-трговија, локалните заедници и влади, како и да ги прифатат и размножуваат културните традиции преку јазикот.

ЗА ИГФ МКД

IGF MKD / ИГФ МКД – „Форум за управување со интернетот на Република Северна Македонија е отворен, инклузивен и неформален простор за дијалог за прашањата на управувањето со интернетот „Internet Governance“, помеѓу сите засегнати чинители во македонското општество, владата, пратениците, приватниот сектор, граѓанското општество, техничката заедница, образованието, медиумите, крајните корисници итн.
Националната иницијатива ИГФ MKД треба да придонесе за подигнување на јавната свест и за промоција на т.н. „multistakeholder“ пристапот на сите или на повеќето засегнати чинители, како нова форма на партиципативната демократија, односно поттикнување дијалог помеѓу сите засегнати чинители. Овој „мултистејк холдер“ пристап, или „ангажирање на сите засегнати чинители“, треба да влијае на природата на управувањето со интернетот во Република Серверна Македонија и да создаде кооперативни модели на „регулирање“.

Настанот е бесплатен, но задолжителна е регистрација: https://forms.gle/QpchxbZCrrKDziUZ6

ДокументГолемина на документ
PDF icon Агенда129.82 KB
1