INDUSAC project: opportunities for students and researchers in solving more than 70 different company’s challenges

07 February, 2024, 12:36

In the scope of the Horizon Europe INDUSAC project students of all programmes are invited to join 3- and 6-member international teams and solve the company's challenges, while they also:


Магистерски студии по Применета Сајбер безбедност со двојна диплома- Erasmus Mundus Joint Master in Cybersecurity

18 January, 2023, 8:53

Задоволство ни е да објавиме дека Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство при УКИМ во Скопје успешно започнува со проектот за магистерски студии од областа на Применета Сајбер безбедност “Erasmus MUNDUS project for a Master of Science in Applied Cybersecurity


Стипендии ДБУ за истражувачки престој во Германија

13 January, 2023, 13:55

Македонско еколошко друштво во изминатите десетина години активно соработува со Германската фондација за животна средина (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) којашто минатата година прослави 25 години од постоењето на програмата за стажирање во Германија наменета за студенти од земјите од Југоисточна


Работилница AwAIRness од проектот CleanBreathe на ФИНКИ

09 December, 2022, 11:51

Во рамките на проектот CleanBreathe на ФИНКИ, а во соработка со Магдебург-Стендал универзитетот за применети науки од Германија, оваа недела, од 4.12.2022 до 9.12.2022 организирана е работилница во која учествуваат студенти од Германија и студенти од ФИНКИ.


Отворен е патот за изградба на суперкомпјутер EuroHPC од светска класа во Грција

29 November, 2022, 11:54

Потпишан е договор за хостинг помеѓу EuroHPC JU и GRNET во Грција, каде што ќе биде сместен DAEDALUS, нов суперкомпјутер од средна класа.


⋮IWConnect организира менторска програма за SnapLogic

21 October, 2022, 7:56

⋮IWConnect неколку години со ред организира менторски програми за одредена технологија со која оваа компанија работи.


First Fintech Academy

17 October, 2022, 7:47

Сакаш нови и интересни предизвици? Сакаш да истражуваш за нешто ново? Дали знаеш што е финтек?


Состанок на COSТ CA19130 Fintech and AI in Finance на ФИНКИ

12 October, 2022, 8:11

На 10.10.2022 од 10:00 во амфитеатарот на ФИНКИ се оддржа состанок на работните групи на COST CA19130 - Fintech and AI in Finance. На состанокот имаше генерална дискусија за целите на акцијата, идните планови, како и за презентација на истражувачката работа на членовите на акцијата и гостите.


Проект NATO mutli-year science for pease project NATO SPS project G5825 – “Smart Patch for Life Support Systems - SP4LIFE”

02 September, 2021, 9:16

FINKI is a partner in the project NATO mutli-year science for pease project NATO SPS project G5825 – “Smart Patch for Life Support Systems  - SP4LIFE”. The project has started on 10th of March 2021 and it will end on 10th  of March 2024.